Over RCT
RADIOLOGISCH CENTRUM VOOR TOPSPORT

Waarom het RCT?

In vergelijking tot de reguliere patiëntenzorg vereisen blessures van topsporters veelal een speciale aanpak. Immers topsporters zijn geen “zieke” mensen, maar atleten in de bloei van hun carrière die in topconditie zijn en het maximale vragen van lichaam en geest. In deze categorie patiënten kan de kleinste afwijking al bijzonder relevant zijn voor hun prestatievermogen.

Het opsporen van deze afwijkingen  vereist vakmanschap, geduld en tijd. Beeldvormend onderzoek speelt een steeds grotere rol in de diagnostiek en behandeling en vereist superspecialisatie en ervaring van de radioloog. Het is voor de diagnostiek noodzakelijk om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over de toedracht en het tijdstip van het ontstaan van de blessure. Dit maakt het mogelijk om dedicated onderzoek te verrichten, de optimale onderzoekstechniek te kiezen en de onderzoeksbevindingen goed en sportspecifiek te interpreteren.

Het RCT beschouwt diagnostiek en behandeling als een teamsport. Daarom is goed overleg met de aanvragende sportartsen/fysiotherapeuten noodzakelijk; om de hoogste kwaliteit te bereiken is samenwerking namelijk essentieel. Wat ook niet vergeten mag worden is dat  topsporters vaak te maken hebben met tijdsdruk in verband met wedstrijdperioden, krappe trainingschema’s en te behalen limieten. Deze combinatie van factoren maakt het vaak lastig de benodigde diagnostiek te realiseren binnen het reguliere dagelijkse programma van een radiologie-afdeling in een ziekenhuis.

Geconfronteerd met een stijgende vraag naar deze specifieke vorm van diagnostiek en een toenemend belang van een goede diagnostiek in het behandelingstraject, besloten radiologen Maresch en Timmer, beiden werkzaam in de vakgroep Radiologie in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, enkele jaren geleden om het RCT op te richten zodat zij naar behoren aan deze zorgvraag konden voldoen.

De oprichting van het RCT heeft plaatsgevonden in nauwe samenwerking met NOC*NSF.

Deel deze pagina: